تامین امنیت، قیمت مناسب و سهولت نصب، مهمترین اولویتها در هنگام انتخاب دربهای آپارتمانی برای هر ساختمانی به شمار میروند. نصب درب آپارتمان، فرایندی ظریف و حائز اهمیت است که بر زیبایی، امنیت و آرامش ساکنین تاثیر بسزایی میگذارد. انتخاب درب مناسب و نصب اصولی آن، تضمینکنندهی آسایش و اطمینان خاطر شما در برابر ناملایمات و خطرات خواهد بود. در ادامه، راهنمای مختصری برای نصب چند مرحلهای ارائه شده است.
مراحل نصب درب آپارتمانی
درب آپارتمان، دروازهای بیش از حد عبور و مرور است. این عنصر ظاهری، نقشی کلیدی در هویت و زیبایی نمای ساختمان ایفا میکند و میتواند اولین برداشت را در ذهن رهگذران و مهمانان شکل دهد. درب ورودی اصلی ساختمان، در مشترک تمامی ساکنین است و به همین دلیل از اهمیت ویژهای برخوردار است. این درب باید از کیفیت ساخت و نصب بالایی برخوردار باشد تا علاوه بر تامین امنیت، نیاز به تعمیرات و خدماتِ دورهای نداشته باشد و در طولانی مدت قابل استفاده باشد
بازرسی و آمادهسازی مجموعه درب
۱- اندازهگیری دهانه و مجموعه درب
پیش از هر اقدامی، ضروری است عرض و ارتفاع فضای خالی درب ورودی را به دقت اندازهگیری کنید. این کار برای اطمینان از جایگیری مناسب مجموعه درب جدید در فضای در نظر گرفتهشده، ضروری است. ابعاد مجموعه درب خود را که شامل چهارچوب و لنگه در میشود، از راهنمای نصب مربوطه یا برچسب روی بستهبندی چک کنید.
۲- باز کردن بستهبندی
پس از اطمینان از تناسب ابعاد، بستهبندی بیرونی و تسمههای نگهدارنده درب را با احتیاط جدا کنید. برای این کار از ابزار مخصوص باز کردن جعبه (پریبار) و چکش استفاده نمایید.
توجه مهم:
گیرهی حمل و نقل که در حال حاضر درب را بسته نگه داشته است را حذف نکنید. این گیره تا زمان نصب کامل درب باید باقی بماند.
آمادهسازی دهانه در
۱- تراز و استحکام زیرساخت
پیش از هر اقدامی، با استفاده از تراز ۶ فوتی، اطمینان حاصل کنید که زیرساخت کف درب کاملاً تراز و محکم باشد. در صورتی که زیرساخت کف تراز نیست، با ابزار مناسب، آن را تراشیده، سنباده زده یا با مواد مناسب پر کنید تا سطحی کاملاً تراز به دست آورید.
۲- بررسی ابعاد دهانه در
پس از اطمینان از تراز بودن زیرساخت، ابعاد دهانه در را بررسی کنید تا اطمینان حاصل شود که با مجموعه درب شما مطابقت دارد. ابعاد قابل قبول دهانه در عبارتند از: ارتفاع مجموعه درب به اضافه ۱.۲۷ سانتیمتر و عرض مجموعه درب به اضافه ۱.۲۷ یا ۱.۹ سانتیمتر. با استفاده از گونیا، اطمینان حاصل کنید که گوشههای دهانه در کاملاً زاویه ۹۰ درجه (گونیا) دارند. برای اطمینان بیشتر، قطرهای دهانه را نیز با متر اندازه بگیرید.
۳- بررسی شاقول بودن قاب در
از تراز و دستورالعملهای موجود برای اطمینان از شاقول بودن (عمود بودن) قاب در استفاده کنید.
۴- بررسی همسطح بودن دیوارها
برای بررسی همسطح بودن دیوارهای اطراف دهانه در، یک نخ را به صورت مورب از گوشهای به گوشهی مقابل بکشید. اگر نخ به آرامی با هر دو دیوار تماس پیدا کند، نشان میدهد دیوارها در یک راستا قرار دارند.
۵- عایقکاری و درزبندی
توصیه میشود در هنگام نصب در، از یک عایق مقاوم در برابر آب و هوا و همچنین درزگیر انعطافپذیر استفاده کنید. این مواد را به اندازهی کافی برای پوشاندن قسمتهای بالایی و پایینی دهانه در (با تا کردن لبهی بالایی به سمت بالا) برش دهید. هنگام نصب درزگیر، همواره از پایین به بالا شروع کنید و مطابق با دستورالعمل، آنها را به صورت روی هم قرار دهید.
نصب درپوش زیر در
۱- تست اولیه و علامتگذاری
قبل از نصب نهایی، درپوش زیر در را به صورت خشک و بدون چسب داخل قاب در قرار دهید تا از کافی بودن طول آن اطمینان حاصل کنید. قسمت همپوش درپوش را اندازهگیری کرده و علامت بزنید. این اندازه برای بریدن درپوش به طول مناسب مورد نیاز است.
۲- چسباندن درپوش
نصب درپوش زیر در را با قرار دادن سه خط ممتد از چسب سیلیکونی یا پلیاورتان در کل طول کف قاب در شروع کنید.
۳- اتصال لبههای درپوش
لبههای بیرونی درپوش زیر در را محکم روی چسب فشار دهید تا درزگیری مناسب انجام شود. برای اتصال قطعات درپوش به یکدیگر، از چسب PVC موجود در بستهبندی روی قسمتهای همپوش درپوش استفاده کنید. قطعات را به مدت کافی نگه دارید تا چسب به خوبی بچسبد.
۴- برش درپوش
در این مرحله، با قیچی یا ابزار برش مناسب، درپوش زیر در را به طول مناسب برش بزنید. هر قسمت اضافی درپوش که برای چسباندن بخش مرکزی به لبههای بیرونی لازم نیست را جدا کنید.
۵- درزگیری نهایی
برای حفاظت بیشتر، کمی چسب روی درزهای چسبکاری شده بمالید. در نهایت، برای جلوگیری از هرگونه نشتی هوا، یک خط ممتد و طولانی از چسب در کل طول لبهی درپوش زیر در بزنید.
نصب واحد درب در دهانه
۱- قرار دادن واحد درب
واحد درب را به صورت سکو لبهی پایینی در ابتدا، درون دهانه در قرار دهید. سپس واحد را به سمت بالا کج کنید تا به صورت ایستاده درون دهانه قرار گیرد. به محل قرارگیری لولاها دقت کنید و موقعیت آنها را روی لنگهی در علامت بزنید.
۲- نصب اولیه لولاها
با مته، سوراخهای اولیه به قطر ۳.۱۵ میلیمتر را برای پیچها در محلهای علامتگذاری شده محل قرارگیری لولا ایجاد کنید. از یک متهی فرز برای پنهان کردن سر پیچها استفاده کنید. در حال حاضر، پیچها را در محلهای سوراخ مرکزی هر دو لنگه درب و چهارچوب برای تثبیت موقت واحد درب، نصب کنید. توجه داشته باشید که پیچها را از قسمت آجرنما رد نکنید.
۳- تراز کردن لنگه لولایی
با استفاده از تراز، شاقول بودن (عمود بودن) لنگهی لولایی را از هر دو طرف بررسی کنید.
۴- نصب نهایی پیچها
- در صورتی که یک درب به تنهایی نصب میشود:
پیچهای باقیمانده را از لنگهی در و به درون گل میخ در سمت لولا نصب کنید.
- در صورتی که یک واحد با شیشهی جانبی نصب میشود:
واحد را به لنگهی لولایی درِ اصلی متصل کنید، اما پیچها را کاملاً سفت نکنید.
- در صورتی که یک درب دولنگه نصب میشود:
ابتدا، لنگهی لولاییِ بخش ثابت یا غیرفعال واحد را محکم کنید.
۵- نصب موقت پیچ برای لولا و زیرسازی
در نهایت، در محل هر لولا یک پیچ قرار دهید تا امکان قرار دادن زیرسازی در پشت لولاها فراهم شود. پیچها مانع از حرکت زیرسازیها در حین تنظیم میشوند.
زیرسازی لنگه لولایی
۱- قرار دادن زیرسازی
در حالی که در بسته است و با پیچهای موقت محکم شده، زیرسازی را بین لنگه لولایی و دیوارهی دهانه قرار دهید.
۲- بررسی نهایی تراز و شاقول
پس از قرار دادن زیرسازی، مجدداً با استفاده از تراز ۶ فوتی، اطمینان حاصل کنید که واحد درب همچنان تراز و شاقول (عمود) است.
۳- سفت کردن نهایی پیچها
در نهایت، پیچها را به طور کامل سفت کنید. ترتیب سفت کردن پیچها به شرح زیر است:
- ابتدا پیچهای وسط
- سپس پیچهای بالا
- در انتها پیچهای پایین
تنظیم و بستن لنگهی قفلشو (لنگهی بدون لولا)
۱- اندازهگیری فاصله لنگه در و نوار درزگیر
ابتدا فاصلهی بین سطح لنگهی در و لنگهی چهارچوب (جایی که نوار درزگیر قرار دارد) را اندازهگیری کنید. این فاصله باید در کل طول لنگهی چهارچوب، بین ۱.۲۷ تا ۰.۹۵ سانتیمتر باشد.
۲- نصب اولیهی پیچهای لنگهی قفلشو
برای محکم کردن لنگهی قفلشو، پیچهای لنگهی چهارچوب را در امتداد قسمت خارجی واحد درب نصب کنید. توجه داشته باشید که پیچها را در حال حاضر کاملاً سفت نکنید.
۳- زیرسازی لنگهی لولایی
برای اطمینان از یکنواخت بودن لبههای در از بالا به پایین، زیرسازی را پشت پیچهای لنگهی لولایی، سمت مقابل لولا قرار دهید.
۴- زیرسازی دربهای دولنگه
برای دربهای دولنگه، جهت ایجاد همسطحی مناسب در محل برخورد دو لنگه در، از زیرسازی استفاده کنید.
۵- بررسی نهایی تراز و گونیا
قبل از سفت کردن نهایی پیچها، مجدداً با استفاده از تراز و گونیا، از شاقول بودن (عمود بودن)، تراز بودن و گوشهدار بودن (گونیا بودن) کل واحد درب اطمینان حاصل کنید.
۶- سفت کردن نهایی پیچها
در نهایت، پس از اطمینان از موارد فوق، پیچهای لنگهی قفلشو را کاملاً سفت کنید.
تکمیل بستن لنگههای چهارچوب و نصب یراقآلات
۱- حذف بست حمل و نقل
در حال حاضر که درب در جای خود محکم شده است، زمان آن فرا رسیده است تا بست حمل و نقلی که درب را بسته نگه داشته بود را جدا کنید. این کار با باز کردن پیچهای صفحهی فلزی روی در و سپس جدا کردن صفحه انجام میشود.
۲- بررسی پیچهای لولا
در را باز کنید و مطمئن شوید که پیچهای لولا از قبل نصب شدهاند.
۳– نصب جای قفل قابل تنظیم
محل سوراخ مرکزی لنگهی چهارچوب را پیدا کنید و مطمئن شوید که با محل قرارگیری قفل روی در همراستا است و دو سوراخ راهنما دریل کنید و سپس جای قفل را با پیچها به صورت نیمه-محکم وصل نمایید. جای قفل را بر حسب نیاز تنظیم کنید و سپس آن را به طور کامل محکم نمایید.
نصب پدهای درزگیر گوشه (مخصوص دربهای لولایی توکار)
این مرحله فقط برای دربهای لولایی توکار (دربهایی که به سمت داخل باز میشوند) کاربرد دارد.
۱- درزبندی لبهی لنگهی چهارچوب و درپوش زیر در
برای محکم کردن پدهای درزگیر گوشه، ابتدا یک خط ممتد از درزگیر در محل اتصال لنگهی چهارچوب به درپوش زیر در قرار دهید.
۲- آمادهسازی پد درزگیر گوشه
پوشش محافظ چسب روی پد درزگیر گوشه را جدا کنید.
۳- نصب پد درزگیر گوشه
پد درزگیر گوشه را همراستا با درپوش زیر در قرار دهید تا درزگیر، قسمت پایین پد را در جای خود نگه دارد. در نصب صحیح، لبهی برآمدهی پد درزگیر باید به سمت بالا باشد و قسمت باریک آن با درپوش زیر در تماس داشته باشد.
لنگرگذاری اضافی و سایر پیکربندیها
۱- لنگرگذاری اضافی لنگههای چهارچوب
برای لنگرگذاری بیشتر در، زیرسازیها را در امتداد بالای لنگهی چهارچوب، بین لنگه و دهانهی در قرار دهید.
۲- نصب پیچهای بیشتر
سوراخهای راهنما دریل کنید و لنگههای چهارچوب را با نصب پیچهای بیشتر در کنار محلهای زیرسازی، بیشتر محکم کنید. پس از اتمام کار، زیرسازیها را جدا کنید.
۳- الزامات کدهای ساختمانی خاص
ممکن است کدهای ویژه ساختمانی، الزام به تقویت نصب در برابر بادهای طوفانی داشته باشند. در این مرحله، حتماً با کدهای ساختمانی محلی خود مشورت نمایید.
۴– تنظیم لنگهی غیرفعال
در حال حاضر، لنگهی غیرفعال را ببندید تا در جای خود قفل شود و از فاصلهی مناسب نوار درزگیر (۳/۸ تا ۱/۲ اینچ) اطمینان حاصل کنید.
۵- تکمیل نصب لنگهی غیرفعال
مراحل نصب جای قفل و لولا را که در بخشهای پیشین گفته شد، برای تکمیل نصب یراقآلات لنگهی غیرفعال تکرار کنید.
۶– تکرار فرایند برای لنگهی فعال
در حال حاضر، فرآیند زیرسازی و اندازهگیری را برای لنگهی فعال تکرار کنید تا از محکم شدن مناسب لنگهی چهارچوب اطمینان حاصل نمایید.
آببندی، تکمیل و نگهداری درب
۱- درزبندی نهایی درب ورودی
برای آببندی نهایی درب ورودی، یک درپوش یا درزگیر سر را زیر عایق مقاوم در برابر آب و هوا نصب کنید، سپس، لبه تا خورده شده در ابتدای نصب را باز کرده، به پایین فشار دهید و درزگیری آن را کامل کنید.
۲- درزبندی با چسب سیلیکونی
در مرحلهی بعد، با چسب سیلیکونی، درزگیر سر و کل قسمت بیرونی لنگه چهارچوب درب ورودی را درزبندی کنید. حتماً همهی درزهای بین لنگههای چهارچوب و قالبگیریها را نیز درزبندی نمایید. همچنین، فضاهای خالی بین یراقآلات بیرونی و زهوار در را برای جلوگیری از نفوذ آب، درزبندی کنید.
۳– عایقکاری تکمیلی
توصیه میشود برای استحکام بیشتر در برابر آب و هوا، عایق را بین لنگهی بالایی چهارچوب و دهانهی در، در قسمت داخلی واحد درب نیز نصب کنید.
نصب درب آپارتمانی را به چه کسی بسپاریم؟
در حالی که این مقاله جزئیات نصب درب آپارتمان را ارائه میدهد، تاکید میکنیم که به شدت توصیه میشود از انجام این کار به تنهایی، به خصوص در آپارتمان، خودداری کنید. همانطور که در مراحل ذکر شده مشاهده کردید، برخی از مراحل نیاز به تخصص و مهارت فنی دارند. برای مثال، تراز کردن درب و برشهای لازم برای تنظیم آن، به ابزار و تجربه خاص نیاز دارد و انجام ایمن و دقیق آن در آپارتمان به تنهایی دشوار است. بهترین راه حل برای اطمینان از نصب صحیح و اصولی درب آپارتمان، سپردن آن به متخصصان مجرب و کارآزموده است. هنگام خرید درب از فروشگاه، حتماً از خدمات نصب حرفهای آنها نیز جویا شوید.