معرفی حبیبه مجدآبادی و آثار وی

بیوگرافی حبیبه مجدآبادی

حبیبه مجدآبادی، معمار، نویسنده، طراح و سخنران ایرانی، متولد سال ۱۳۵۶ است که در سال ۱۳۸۱ مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته معماری از دانشگاه آزاد تهران اخذ نمود و بلافاصله بعد از کسب مقام اول در مسابقه طراحی مرمت یک بنای تاریخی  در ایران، در سال ۱۳۸۲ استودیوی طراحی خود را در تهران تأسیس نمود و فعالیت حرفه ای خود را آغاز کرد.
مجتمع مجدآبادی در آثار خود بر نقش فرهنگ و بستر جغرافیایی تأکید می‌کند و توجه ویژه‌ای به انتخاب مصالح و روش‌های ساخت دارد. مصالح برای او ابزاری مهم برای «بیان» هستند و او آن‌ها را از منظری شاعرانه می‌نگرد. موضوع برجسته دیگری که در پروژه‌های او مورد توجه قرار می‌گیرد، نقش نیروی کار انسانی در فرایند اجرا است؛ او عمداً از نقص‌ها و تقریب‌های ناشی از کار دست انسان استفاده کرده و آن‌ها را به عنصری برای خلق آثار هنری منحصر به فرد تبدیل می‌کند.

جوایز و افتخارات حبیبه مجدآبادی

  •  جایزه جهانی آجر آپارتمان چهل گره، سال ۲۰۱۴
  • برنده جایزه شیکاگو برای نمای بانک ملت، سال ۲۰۱۴
  • راه‌یابی به مرحله نهایی جایزه آقاخان، سال ۲۰۱۶
  • جایزه زنان در معماری و ساخت‌وساز تَمیز، سال ۲۰۱۹

آثار حبیبه مجدآبادی

آپارتمان چهل گره

خانه چهل‌گره، دارای ۵ طبقه و ۱۰ واحد مسکونی کوچک است که برای قشر تحصیل‌کرده، با درآمد متوسط و کم طراحی شده است. معماران حبیبه مجدآبادی و علیرضا مشهدی‌میرزا در این طرح سعی دارند نشان دهند که معماری محصول مصالح گران‌قیمت و یا تکنولوژی پیشرفته ساختمانی نیست و اقشار مختلف جامعه، حتی با بودجه‌های اندک، می‌توانند از مزایای معماری فکرشده بهره‌مند شوند. در خصوص سادگی نمای بیرونی خانه چهل گره، به طور کلی باید گفت که علیرضا مشهدی میرزا و حبیبه مجدآبادی، معماران و طراحان این بنای منحصر به فرد، در طراحی این نما، با الهام گرفتن از طراحی فرش و قالی ایرانی، در نهایت نمایی یک پارچه را به شکلی ساده و از طریق تکرار یک ریتم و آهنگ به خصوص ناشی از قرار گرفتن یک آجر برجسته، سه آجر مجوف یا توخالی و یک آجر برجسته، ردیف به ردیف، در داخل میلگردها به وجود آوردند. نمای ساده­ای که حتی کارگران ساده ساختمانی، بدون داشتن کوچکترین تخصص، قادر به ساختن آن هستند. بنابراین، در خانه چهل گره، دو نمود بسیار بارز و محرز هنر ایرانی به طور واضحی مشهود است.

آپارتمان چهل گره

خانه تقریب

خانه تقریب سعی دارد با بازگشت به ریشه علایق انسان و نزدیکی به طبیعت کیفیت متفاوتی از زندگی شهری را به تجربه در آورد. خانه ای که آلترناتیو دیگری از تجارب سکونت انسان در طبیعت مثل خوابیدن زیر آسمان و تماشای ستارگان و یا تماس نزدیک با درختان و پرندگان را بازسازی کند. در سال های اخیر با از بین رفتن بخش عمده ای از باغ های تهران، پرندگان که از گذشته با انسانها ی شهرنشین همزیستی داشته اند، فضای مطلوب زندگی در شهر را از دست داده اند. در این پروژه فضای سبز عمودی در وجه بیرونی ساختمان به همراه درختانی که روی نما و بام کاشته میشوند، در کنار بافت چوبی نما، اکوسیستمی طبیعی میسازند که میتواند مطلوب پرندگانی باشد که در فضای آلوده شهر جایی برای استراحت ندارند. صوت پرندگان، بعد دیگری به ابعاد فضای معماری اضافه میکند. دیوار گیاهی از حیاط پایینی تا فضای بام سبز بالا میرود. این دیوار فضای سبز حیاط را به باغچه ای روی بام متصل میکند. بدین ترتیب وجه بیرونی ساختمان از قاعده یک نمای دو بعدی خارج میشود. در طرفین فضای سبز نما تراس هایی مشرف بر دیوار سبز قراردارند. فضایی که تماشای منظره خیابان و باغ مجاور آن را در یک تراس خصوصی بدون مشرف میسر میکند. بافت چوبی متحرک تراس ها ضمن کنترل نور آفتاب ، محدوده خصوصی تراس را تعریف میکند.

خانه تقریب خانه تقریب مجدآبادی

نمای بانک ملت

در سال ۱۳۸۷، بانک ملت به دنبال هویتی جدید بود. هویتی که در نمای ساختمان‌هایش تجلی یابد و آن را در میان انبوه بناها متمایز کند. ده شعبه از شعب بانک ملت به عنوان نمونه انتخاب شدند. موقعیت این شعب، شرایط متفاوت و گاه متناقض آنها، همگی مورد بررسی قرار گرفتند تا بهترین نقطه برای اجرای طرح نمایی جدید انتخاب شود. پس از بررسی‌ها، یک شعبه به عنوان شعبه نمونه انتخاب شد. این شعبه به مثابه آزمایشگاهی بود که طرح نمایی جدید در آن اجرا می‌شد. طراحان با دقت و ظرافت، طرحی را ارائه دادند که قابلیت تطبیق با وضعیت کلیه شعب بانک را داشت. طراحی نمای یک بانک، کاری ساده نبود. به همین دلیل، مطالعات گسترده‌ای در این زمینه انجام شد. طراحان به سفرهای خارجی رفتند، از بانک‌های دیگر کشورها بازدید کردند و مقالاتی در این خصوص به رشته تحریر درآوردند. موضوع طراحی نمای بانک، به یک موضوع تحقیقاتی تبدیل شد و طراحان با تعهدی عمیق، به دنبال بهترین راه حل بودند. سپس طراحی نمای بانک ملت، نمونه‌ای بارز از تعهد و تخصص طراحان ایرانی محسوب شد که نشان می‌دهد که با مطالعات عمیق و خلاقیت، می‌توان هویتی جدید برای یک مجموعه آفرید و آن را در میان رقبا متمایز کرد.

نمای بانک ملت نمای بانک ملت

حمام خانه

حمام خانه، طرح مفهومی نوآورانه‌ای از حبیبه مجدآبادی است که باز تعریفی مدرن از حمام سنتی ایرانی ارائه می‌دهد. این طرح که در حومه شرقی تهران واقع شده است، دربرگیرنده فضایی چند منظوره است که هم به عنوان استخر و هم به عنوان مکانی برای استراحت و تفریح عمل می‌کند. مجتمع مجدآبادی در طراحی حمام خانه از کهن الگوی خانه‌های ایرانی الهام گرفته و آن را به گونه‌ای مدرن بازآفرینی کرده است. این طرح مکعبی شکل با سقفی شیب‌دار، یادآور خانه‌های سنتی ایرانی است که در آن‌ها از حیاط مرکزی برای تهویه و نورگیری استفاده می‌شد. در حمام خانه نیز، حیاط مرکزی به فضایی باز تبدیل شده که استخر در آن قرار گرفته است.

حمام خانه  حمام خانه 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید