سرامیک در ایام قدیم محصولی بود که توسط دوغاب و خاک رس تولید میشد؛ اما امروزه به اشیائی که مواد تشکیل دهنده آن، مواد معدنی غیر فلزی است و بوسیله حرارت سخت می شود، سرامیک گفته میشود. بطور کلی مواد تشکیل دهنده اصلی کاشی و سرامیک یا هر ماده سفالی دیگر خاک است کاشی و سرامیک به دو صورت دست ساز یا کارخانه ای تولید میشوند. در این مقاله به صورت خلاصه و ساده نحوه تولید سرامیک را شرح خواهیم داد، در ادامه با ذکااستایلز همراه باشید یکی از مناسب ترین خاک های مورد مصرف در این صنعت خاک رس می باشد.
انواع سرامیک از نظر ساخت
سرامیک ها به طور کلی به صورت زیر تقسیم می شوند:
- سرامیک و کاشی های ضد اسید
- فرآورده های سرامیکی زمخت
- فرآورده های سرامیکی ظریف
- سرامیک های دیر گداز
مراحل تولید و ساخت کاشی و سرامیک
مرحله اول: تهیه مواد اولیه
به طور کلی این مواد شامل سه دسته زیر میباشند که بر اساس نقش آنها در بدنه، طبقه بندی شده اند:
- مواد اولیه پلاستیک
مواد اولیه پلاستیک، همان خاصیت پلاستیسیته خاک رس است
- پرکننده ها (Fillers)
این مواد موظف هستند از تغییر شکل بدنه در زمان پخت جلوگیری کند
- گداز آورها (Fluxes)
کمک ذوب ها یا گدازآورها در زمان حرارت دادن ذوب می شوند و در حال سرد شدن، حالت شیشهای میگیرند
مرحله دوم : آماده سازی پودر
دوغاب هایی در آسیاب ها درست میشود تا برای یکدست شدن، در مخازن دوغاب ریخته می شوند، سپس پمپ ها دوغاب را به یک محفظه استوانه ای با فشار بالا، که اسپری درایر نام دارد می رسانند و دوغاب در هوا اسپری می شود، دوغاب در این محل با هوای گرم و خرارت برخورد می کند و در پایان پودری نرم روی نوار نقاله زیر این استوانه ریخته می شود.
مرحله سوم: شکل دهی پودر
حفره های قالب که مواد پودری داخل آن ها ریخته شدند تحت فشار بالایی قرار میگیرند و شکل خاصی را به خود میگیرند.
مرحله چهارم: خشک کردن کاشی و سرامیک
با استفاده از دستگاه های خشک کن مدرن که هیچ گونه ترک و آسیبی به کاشی و سرامیک نمیزنند، میتوان به راحتی این مرحله را به پایان رساند.
مرحله پنجم: لعاب کاری
لعاب، لایه نازکی است که سطح روی کاشی و سرامیک را می پوشاند و به صورت زیر انجام میپذیرد:
ابتدا مواد اولیه را آماده میکنند و ترکیبات را با توجه به روند موجود مخلوط میکنند، با در نظر گرفتن میزان دانسیته در سایش و الک کردن، به یک ماده مورد استفاده در لعاب دست میابند و در آخر باید این ماده هواگیری شود تا ماندگاری بالایی داشته باشد.
مرحله ششم: پخت کاشی و سرامیک
یکی از موارد مهم در پخت، زمان پخت میباشد که برای هر نوع کاشی و سرامیک بر اساس نوع استفاده و… متفاوت میباشد. بازده و راندمان پخت کاشی و سرامیک بستگی به انرژی گرمایی دارد که توسط محصولاتی که در کوره قرار میگیرد جذب می شود.
مرحله هفتم: برش لیزر لبه ها
در تولید کاشی و سرامیک اصطلاح رکتی کردن( افزایش دقت در ابعاد محصول نهایی و میزان گونیا بودن) از دیگر مراحل حائز اهمیت در تولید و ساخت کاشی و سرامیک میباشد تا به کاربر این اجازه را بدهد چیدمانی منظم و بدون هیچ گونه درز داشته باشد.
مرحله هشتم: پولیش کاری
این مرحله برای تمامی کاشی و سرامیک ها نمیباشد و فقط برای کاشی های گرانیتی بدون لعاب انجام می شود، زمانی که پولیش کاری انجام می شود روزنه هایی که احتمالا روی سطح وجود دارد به طور کل ازبین میروند.
مرحله نهم: دسته بندی
بعد از درجه بندی و دسته بندی محصولات بر اساس رنگ و اندازه، هر کاشی و سرامیک در کارتن مناسب خود قرار میگیرد و و کاملا پلمپ میشود.