زاها حدید معمار برجسته عراقی_بریتانیایی در سبک واسازی بود که اغلب آثار وی انعکاسی از ساختمانسازی، زمینشناسی و مناظر اطراف است. او در طول دوران فعالیت حرفهای خویش حدود ۹۵۰ پروژه را در ۴۴ کشور به اجرا درآورد. آثار و طراحیهای وی ضمن پیروی از هندسه نااقلیدسی، نظم جدیدی را در فضا ایجاد میکنند. زاها محمد حسین که با نام زاها حدید شناخته میشود از برجسته ترین معماران عراقی بریتانیایی میباشد که در سال 1950 به دنیا آمد و در سال 2016 از دنیا رفت. زاها نخستی زنی بود که توانسط جایزه معماری پریتزکر را دریافت کند او در سال 2004 این جایزه را دریافت کرد و در سال 2008 مجله فوربز او را به عنوان شصت و نهمین زن قدرتمند جهان اعلام کرد. زها حدید با طراحیهای فیگوراتیو (Figurative) که الهام گرفته از مجسمه سازی بود بهعنوان یک شرقی که در غرب حرفی برای گفتن داشت معروف شود.
زندگینامه و دوران حرفه ای زاها حدید
زاها در بغداد به دنیا آمد و پدر زاها حدید وزیر دارایی عراق در سال های 1958 الی 1960 بود. زاها دوران دبیرستان خود را در مدرسه ای که کاتولیک های فرانسوی در بغداد اداره میکردند، گذراند. بعد از آن در مدارس سوئیس و انگلستان تحصیل کرد و در نهایت به بیروت آمد و مدرک ریاضیات خود را در دانشگاهی آمریکایی در بیروت اخذ کرد و پس از آن به لندن رفته و مدرک معماری خود را در مدرسه معماری لندن اخذ نمود و پس از دریافت مدرک خود به شرکت استاد اسبق خود برای کار رفته و در آنجا مشقول به کار شد. در سالهای اولیه فعالیت حرفهای طرحهای حدید جلب توجه زیادی میکردند، اما به دلیل غیرقابل ساخت بودن، به مرحله اجرا نمیرسید. زاها حدید برای فعالیت شغلی نزد اساتید سابق خود یعنی رم کولهاس و زنگلیس رفت. همکاری با کولهاس باعث شد که زاها با مهندس معماری مشهور یعنی پیتر رایس ملاقات کند و رایس، نقش زیادی در تشویق حدید به ادامهی طراحی داشت. زاها حدید پس از مدتی مجوز شهروندی انگلستان را گرفت و در سال ۱۹۷۹، شرکت خود را با نام «دفتر معماری زاها حدید» تأسیس کرد.
جوایز زاها حدید
- نشان امپراطوری CBE و DBE انگلستان
- دریافت جایزه معماری پریتزکر
- دریافت لقب تشریفاتی بانو از ملکه بریتانیا
- مدال سلطنتی معماری در بریتانیا
- ۲بار برنده جایزهی استرلینگ
- بهترین طرح معماری سال ۲۰۱۴، طراحی مرکز فرهنگی حیدر علیف در باکو
- عضو افتخاری آکادمی هنر آمریکا و مؤسسهی معماری آمریکا
- ملقب به شصت و نهمین زن قدرتمند از بین ۱۰۰ بانو توسط مجله فوربز در سال ۲۰۰۸
- حضور در لیست ۵۰ فرد تأثیرگذار سال توسط مجلهی New Statesman در سال ۲۰۱۰
پروژه ها و آثار زاها حدید
- مرکزفرهنگی حیدر علیف
- مرکز ورزشی آبی لندن
- ساختمان مگی در بیمارستان ویکتوریا
- موزه حمل و نقل گلاسکو ریورساید
- ایستگاه قطار سریع السیر ناپل
- ساختمان مرکزی BMW، لایپزیگ آلمان
- مرکز علمی فائنو در فلسبورگ آلمان
- معماری هتل فرشته تهران
- معماری ساختامن اداری دومینیون مسکو
- طرح برای دانشگاه میلان
- معماری مجتمع اداری مسکونی دبی
- طراحی بلند ترین آسمان خراش مصر
- ماکت فاز دوم برج میلاد
مرکز فرهنگی حیدر علیف
این پروژه در باکو واقع شده است و مرکز فعالیت های متنوعی از فرهنگی و هنری می باشد، این طرح هدف خاصی در نشان دادن فرهنگ آذری دارد، از اهداف دیگر این پروژه میتوان به استقبال بازدیدکنندگان به داخل فضا و از بین بردن تمایز بین فضای داخل و خارج ساختمان و پایبندی به هنرهای سنتی و اسلامی منطقه مثل هنرهای خوشنویسی، قالیبافی و طرح های آن و نفوذ به سقف ها، گنبدها اشاره نمود. فرم بندی در این پروژه به قدری هوشمندانه بود که با امواج و انشعاب و انعطافش سطح میدان را به چشم اندازی بی نظیر مبدل نمود که عمکردهای بسیاری ایفا می کند از جمله خوشآمدگویی، دعوت، پذیرایی و هدایت بازدیدکنندگان به سطوح مختلف درون بنا.
سازه حیدر علی اُف متشکل از مشارکت دو سیستم ؛ سازه بتنی که با سیستم سازه فضاکار ترکیب میشود تا به ستون هایی با فاصله زیاد دست پیدا کند و ازین جهت عناصر عمودی سازه توسط سیستم دیوارها مستور شوند تا بازدیدکنندگان سیالیت و جریان بدون وقفه در فضای داخل را تجربه نمایند. هندسه شامل سطوح شگرفی بود که از ستون های خمیده چکمه ای در آن استفاده شد. ارتباط مشخص باعث شد این طراحی در زمینه خود به خوبی نشست گردد و در مجموع امکان برگزاری مراسم متنوع فرهنگی را برای هکگان به ارمغان آورد.
- سال: 2013
- موقغیت باکو، آذربایجان
مرکز ورزشی آبی لندن
ساخت مرکز ورزشی آبی المپیک در لندن قرار دارد. این مرکز در جنوب شرقی پارک المپیک واقع شده و با الهام گرفتن از هندسه مایع در حال حرکت محیط اطراف طراحی شده. در این طراحی یک شقف موجدار از روی زمین شروع به حرکت میکند و به منظور نشان دادن حرکت آب این امر انجام میشود. این مرکز در محوری قرار گرفته که عمود به پل شهر میباشد و در مجاورت آن سه استخر واقع شده. استخر مسابقات نیز در این سالن قرار دارد که دارای ۱۷۵۰۰ صندلی برای تماشاگران در طول بازی هاست.
- سال: 2014
- مساحت: 15950 متر مربع
- موقعیت: لندن
ساختمان مگی در بیمارستان ویکتوریا
ساختمان مگی فایف در بیمارستان ویکتوریا در اسکاتلند واقع شده است. این مرکز برای ارائه خدمات به افراد سرطانی میباشد. مرکز مگی در لبه توخالی بیمارستان قرار دارد که این فضا با ترکیب سبز درختان محافظت میشود و آن را از دیگر امکانات بیمارستان متمایز میکند؛ همچنین ساختمان مگی به عنوان یک گذر بین دونوع فضایی طبیعی و بیمارستان طراحی شده.
- سال: 2006
- موقعیت: اسکاتلند
موزه حمل و نقل گلاسکو ریورساید
این موزه واقع شده در اسکاتلند به عنوان بهترین طرح از مسابقات معتبر اروپایی در مسابقه (EMYA) انتخاب شده است. همچنین در این موزه یک کلکسیون از وسایل حمل و نقل در تجدید مسائل اجتماعی و بین المللی جمع آوری شده است. در بین ۴۰ موزه منتخب در ۲۱ کشور اروپایی، داوران با بررسی همه جانبه این موزه موافقت کردند که موزه ریورساید زاها حدید معیارهای کیفیت عمومی EMYA را در بالاترین سطح ممکن برآورده کرده است. اصلی ترین معیار برنده شدن این طرح در مسابقه بررسی بنیادهای فرهنگی و غنی شهر گلاسکو میباشد.
ایستگاه قطار سریع السیر ناپل
ایستگاه قطار در ناپولی آراگولا به عنوان یکی از ایستگاه های اصلی تبادل جنوب ایتالیا که چهار خط بین شهری با سرعت بالا، سه خط بین منطقه ای و یک خط رفت و آمد محلی را ارائه می دهد، طراحی شده است. این ایستگاه آراگولا واقع در 12 کیلومتری شمال ناپل که در محله های محلی اسرا، افراگولا، سایوانو و ناپولی نیز واقع شده، ناپولی آراگولا واقع در این تقاطع اصلی در شبکه ریلی جنوب ایتالیا، 15 میلیون ساکنان در بقیه اروپا را متصل می کند. که جمعیت آن بین 10،000 تا 50،000 نفر ساکن است. محور اصلی ایستگاه جهت بهره برداری از پایداری زیست محیطی ساختمان است.
- سال: 2017
- مساحت: 30000 متر مربع
- معماران: معمار زاها حدید
ساختمان مرکزی BMW، لایپزیگ آلمان
ساختمان مرکزی BMW یک دفتر کار با شناسنامه معماری صنعتی که ساختمان مرکزی خود را به عنوان یک فضای گذار بین سالن های تولید و فضای عمومی استفاده می کند. در داخل ساختمان، دو دنباله صفحات طبقاتی مانند پله هایی غول پیکر از شمال به جنوب و از جنوب به شمال طراحی شده و یک اتصال مداوم ایجاد می کنند. یک پله برای رسیدن به طبقه اول در وسط ساختمان آغاز می شود و پله دیگر با کافه تریا در انتهای جنوبی ساختمان شروع می شود. در اینجا ماشین ها به پایین رفته و در فضای عمومی لابی شیشه ای در میان ساختمان، به بازدیدکنندگان خوش آمد گفته و به مسیر ساخت خود برمیگردند.
- سال: 2005
- مساحت: 27500 متر مربع
- کارفرما: شرکت BMW
- سبک: فولدینگ
مرکز علمی فائنو در فلسبورگ آلمان
مرکز علمی Phaeno در ولفسبورگ اولین موزه در نوع خود بود که زنجیره ای از ساختمان های فرهنگی مهم توسط آلتو، شارون و شوگر را تمکیل میکند. ایده طراحی این پروژه از ایده جعبه جادویی الهام گرفته شده ایت که میتواند حس کنجکاوی را در فرد بیدار کند. ساختمان به گونه ای است که ساختار آن شفافیت و تخلخل دارد.
- سال: 1930
- مساحت: 12هزار متر مربع
- موقعیت: ولفسبورگ
هتل فرشته تهران
هتل فرشته تهران یکی از لوکس ترین و زیبا ترین هتل های جهان با ۵۸ طبقه، ۸۱ سوئیت، ۴۰۰ اتاق و به وسعت ۱۶۰ هزار متر مربع می باشد. این هتل شامل ۹ طبقه پارکینگ، ۷ طبقه مرکز خرید و فروشگاه های صنایع دستی و سالن های کنفرانس و خدمات پیشرفته تری برای ارائه دارد.
- مساحت: 4574متر مربع
- زیربنا: 110000 مترمربع
- ارتفاع: 230 متر
- کاربری: تجاری_اداری
ساختامن اداری دومینیون مسکو
ساختمان اداری دومینیون در شرق مسکو، کنار ایستگاه تراموا و اتوبوس های برقی دوبروکا قرار دارد. این طرح صفحه های عمودی است که روی هم چیده شدند و به واسطه ی عناصری به هم متصل شدند. آتریوم مرکزی این ساختمان از میان کلیه طبقات می گذرد و دسترسی به نور طبیعی را به داخل فضای ساختمان آسان تر مینماید.این تداخل ها، شرکت ها را به همکاری در خدمات و رشته های متفاوت تشویق می کند.
- سال: 2015
- مساحت: 21184 متر مربع
- موقعیت: دوبرووکا، مسکو
- طراحی: زاها حدید، پاتریک شوماخر
طرح برای دانشگاه میلان
طرحی شامل عناصری از مجموعه ای از اسلب های سرامیکیِ ایتالیایی باظاهری از ساختار سه بعدی گرداب مانند در دانشگاه ایالتی میلان میباشد. انواع صفحه های سرامیکی مسطح و متفاوت برای تبدیل هندسه صلب حیاط به ساختار فضایی سیال و پویا، سازماندهی شدند. سیستم پانل ها در ارتفاع دارای نوسان هستند و در قسمت رأس آن به ۲ متر می رسند.
- مساحت : ۸۰۰ متر مربع
- کسب جایزه معماری پریتزکر با طراحی چرخش
مجتمع اداری مسکونی دبی
مرتفع سازی با توجه به معماری غربی از مهم ترین معیار های معماری در دبی بود. اما با گذشت زمان شرایط تغییر کرد و سبب ایجاد رویکردی هنری و جدیدتر به شهرسازی و منظرسازی این شهر پرداخته شد. طراحی سوئیت های هتل به عنوان مکانی جهت تهیه فضای اقامتی برای مسافران بین المللی و ساکنین منطقه تعیین شده بود. هر اتاق با قابلیت های پیشرفته و گجت های دیجیتالی راحتی را برای مسافران به ارمغان می آورد. سرتاسر فضای عمومی با نورگیرهای وسیع پوشش داده و با استفاده از متریالی سبک در داخل، کلیت طرح را بهینه کردند.
طراحی بلند ترین آسمان خراش
بلنرترین آسمان خراش در مصر در شهر قاهره قرار دارد که به ایده خود برای ساخت بلندترین ساختمان آفریقا بازگشته است. رئیس جمهور عبدالفتاح السیسی و دولتش در حال همکاری با توسعه دهندگان پروژه و گروه معماری زاها حدید بودند تا برنامه ساخت برج 70 طبقه نیل را آغاز کنند. این پروژه مدرن با نگاهی به هویت شهر قاهره، رود نیل و اهرام مصر قصد دارد به واسطه چنین ساختمانی به رشد و توسعه کشور مصر کمک کند. طرح این برج شامل 36 طبقه آپارتمان مسکونی، چشمه آب گرم، واحد های تجاری و 320 اتاق هتل می باشد.
ماکت فاز دوم برج میلاد
با برنده شدن معماران زاها حدید در مسابقه ی طراحی فاز دوم برج میلاد در سال 93، این گروه با شرکت در مسابقه طراحی فاز دوم برج میلاد با ۳۱ شرکت معماری داخلی و خارجی موفق به کسب رتبه در مقاوم اول شد.
جدیدترین پروژه معماران زاها حدید
جدیدترین پروژه معماران زاها حدید قرار است که در شهر جدید و رویایی نئوم واقع در عربستان سعودی اجرا شود و به عوان نماد در این منطقه باشد، این پروژه یک برج 330 متری میباشد و این برج قرار است بر روی کوهی مشرف به دریاچه مصنوعی شهر نئوم احداث شود. رندرهاییکه از شهر نئوم منتشر میشود نشان میدهد که طراحی این برج شبیه به تعداد زیادی کریستال میباشد که به صورت مرتب دور تا دور یک دیگر چیده شدند، کاربری این برج برای نمایشگاه ها میباشد که البته درون آن فروشگاه های بسیار زیاد و همچنین جایگاه هایی برای تماشای شهر از بالای برح وجود دارد،